avem benzina ieftina

Duminică, 13 Iulie 2014 | 1 Comentariu

Cum detectezi un articol scris prost? Sau scris de unul deştept care vrea să manipuleze? Păi eşti un pic atent, şi vezi detaliile. De exemplu, cine a fost prin Germania, ştie că preţurile la combustibili auto se termină cu cifra nouă … adică 9. Niciodată cu 1, 3 sau 7 … Şi când citeşti articolul vezi asta:

pret-combustibil-germania-promotor

Sigur, poate fi o medie, dar oricâte medii a-i face cu numere care se termina cu 9, tot 9 îţi iese la urmă. E o chestie simplă de aritmetică. Nu ştiu câtă credibilitate are şi sursa citată în articol – www.fuel-prices-europe.info (la momentul scrierii articolului nu funcţiona, cum nu funcţionează nici acum), dar ideea era ca tu, şofer amator, să realizezi că de fapt benzina nu e chiar aşa de scumpă la noi precum pare. Ea e ieftină, problema ta fiind că nu ai bani să o cumperi. În rest, e fix ca la televizor.

Sigur, putem utiliza ca surse nişte site-uri mai credibile, de exemplu www.eia.gov.

pret-benzina-germania-2014

Ţinând cont de faptul că 1 gallon are 3,785 litri, rezultă 2,219 USD/litru şi cu rata de schimb USD/EUR este de 0,734, rezultă un preţ de 1.628 EUR per litru, asta în Germania. Am făcut calculele cu 8,40 – cel mai mare preţ mediu din Germania în ultimii 2 ani.

Sunt de urmărit datele din tabel, mai ales că prezintă informaţii de la 1996 încoace. Mai trebuie observat că în SUA preţul combustibilului este la jumătate, în condiţiile în care se bazează şi pe importuri. Ce preţuri erau odată …

Actualizat: 15 iulie 0214

Un comentariu la “avem benzina ieftina

  1. Gicu de la cazane a comentat:

    Hai sa te intreb ceva simplu (aritmetica de clasa a 2 -a): Cat este media lui 1,619 si 1,629 ?

    Iti place comentariul? Thumb up 0 Thumb down 0

    Răspunde

Ai o altă opinie? O poți scrie aici!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.