articole vechi si cautarea pe site-uri

Marţi, 25 Februarie 2014 | 0 Comentarii

Cea mai mare problemă a site-urilor de ştiri, implicit a blog-urilor, o reprezintă faptul că ceea ce publici astăzi este înlocuit de ceea ce vei publica mâine şi tot aşa. Cum numărul de articole pe o pagină este limitat din motive de ergonomie, iar dacă ritmul în care publici este mare, articolele stau foarte puţin pe prima pagină. Sigur, se poate naviga şi trece – inclusiv pe WordPress, la paginile anterioare, cu articole mai vechi. Necazul însă rămâne, informaţia veche este permanent trimisă în umbră. Şi ce e rău aici? Teoretic nimic, doar că dacă ai scris ceva interesant despre un anumit subiect, articolul respectiv este rapid dat uitării, şi ajunge pe pagina 15 … Soluţia ar fi selecţia manuală a unui număr restrâns de articole de sinteză, care să poată fi uşor găsite de cititor. Şi mai este soluţia de a afişa o listă cu arhiva tuturor articolelor publicate. Acolo cineva interesat poate căuta cu CTRL+F cuvinte relevante, sau poate parcurge efectiv lista dacă este interesat de ceva anume. Pentru afişarea unei liste cu cele mai citite articole sunt plug-in-uri, inclusiv pachetul Jetpack conţine widget-ul Most Viewed Posts.

search-lookingglass

Există şi soluţia cu motoarele de căutare, parţial corespunzător şi cel din WordPress. Ce te faci însă dacă la căutarea după cuvinte cheie (puse de autor acolo) nu rezultă articolul corect? Un exemplu îl am chiar eu când, după instalarea unui plug-in care afişează în partea dreaptă ceea ce au căutat unii pe Google, Bing, Yahoo şi un link spre motorul intern de căutare cu exact aceleaşi cuvinte cheie. În mod miraculos (dar explicabil – search-ul intern nu caută în corpul articolelor) pentru anumite cuvinte cheie search-ul intern nu afişează nimic, cu toate că sunt convins – şi am verificat, că din motoarele de căutare externe cel care a căutat a fost direcţionat spre articolul corespunzător. Un plug-in foarte bun pentru căutare este Relevanssi. Practic înlocuieşte scriptul original (adică nu trebuie schimbat absolut nimic), dar e ceva mai greu de configurat. Rezultatele produse sunt net superioare.

Deci, cum regăsim informaţia relevantă publicată în articole bune, dar cu ceva timp în urmă? Cum separăm articolele puse de umplutură de cele cu adevărat relevante? Cum facem deosebirea dintre un articol scris în 10 minute de unul muncit 2 săptămâni şi scris în 5 ore?

Întrebări care se pun la nivelul unui blog mic, la nivelul unui site mare … dar şi la nivelul întregului Internet. Cum transformăm informaţia în cunoştinţe? Pentru că aici e problema principală.

Ai o altă opinie? O poți scrie aici!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.