aparatura in spitale fara medici

Duminică, 8 Aprilie 2012 | 0 Comentarii

Nu știu dacă există persoană din țară care să nu fi auzit de campania de strângere de fonduri pentru spitalul Marie Curie din București. S-au stâns fonduri pentru înființarea unei clinici de chirurgie cardio-vasculară pentru copii. Lumea s-a apucat de donat bani. Au donat atât persoanele fizice cât și cele juridice, mai mult sau mai puțin, în funcție de posibilități. Frumos gestul, e chestiune de perspectivă. Cu banii adunați s-au făcut lucrări de reparații, s-au cumparat echipamente de ultimă generație, extrem de scumpe dar în același timp performante.

Totul însă se încheie aici. Spital avem, echipamente de ultimă oră avem, pacienți avem – de n-am avea. Ne lipsește totuși ceva … Ce ? Păi medicii care să lucreze în acest spital ultramodern, dotat la cele mai înalte standarde. Directorul spitalului, dr. Catalin Cirstoveanu declara în dimineața zilei de 3 Aprilie 2012 că a scos la concurs 20 de posturi pentru medici cu specializarea chirurgie cardio-vasculară, dar la concurs s-a prezentat un sigur medic. Pentru posturile de asistente au venit 10 persoane.

spitalul-marie-curie

E bine ? Nu e bine, dar ca și alte proiecte pe care le realizăm și acesta are toate șansele să se termine prost. România a luat bani de la UE și a construit săli de sport, bazine de înot, etc. După ce construcția a fost terminată s-a constatat că nu există personal pentru întreținere și nici nu poate fi angajat din cauza restricțiilor legislative și a lipsei acute de fonduri la autoritățile locale. Deci am construit bazine de înot și le ținem închise. Aceeași problemă o avem și cu drumurile care, odată construite din fonduri UE, trebuie exploatate în siguranță și întreținute. Ori asta implică niște costuri. Costuri pe care economia românească nu le poate acoperi.

Ziarul The Independent a publicat un articol scris de doi dobitoci (primul autor mai are un singur articol scris în acest ziar, al doilea e la prima tentativă de exprimare liberă), în care acuză că la Spitalul Marie Curie doctorii cer spagă, în condițiile în care la respectivul spital secția de chirurgie cardio-vasculară nu funcționează din lipsă de medici. Am explicat anterior motivul …

Ca imagine externă e nasol. Da, medicii români funcționează cu șpagă, fie că o cer direct ca niște nesimțiți, fie că li se dă pur și simplu, pentru că “așa am auzit că se dă”. Da, eu am întâlnit medici care nu au cerut nimic și nici nu s-au comportat ca și cum ar cere. Există și oameni verticali printre medici. Puțini, majoritatea însă iau șpagă.

Rămâne problema românească: ne încordăm și cumpărăm aparatură, construim (de fapt ne construiesc alții) și la final tragem concluzia că nu putem exploata și întreține ce am construit. Din păcate numărul celor care efectiv se pricep să facă ceva scade. Crește numărul de șmecheri, de jucători pe bursă și pe forex. Ne descucăm infinit mai greu când vine vorba să facem efectiv ceva, care să și meargă.

Ai o altă opinie? O poți scrie aici!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.