angajatorul te poate supraveghea legal

Miercuri, 13 Ianuarie 2016 | 2 Comentarii

Circula şi probabil că încă mai circulă ideea că nimeni nu are voie să îţi supravegheze comunicaţiile personale, cu excepţia, bineînţeles, a instituţiilor abilitate. De genul “Eu la serviciu mai intru şi pe contul personal de E-mail, mai vorbesc cu amanta pe Snapchat, o mai frec pe Facebook şi Youtube când mă plictisesc, un ziar, o ştire, un comentariu pe blog, mai plătesc o factură on-line, chestii din astea simple, fără impact”. Ei, aflaţi dragi cetăţeni, lucrurile sunt mult mai nasoale decât par, pentru că, dacă angajatorul a prevăzut în contractul de muncă, în regulamentul intern, sau în orice altă hârtie cu valoarea legală, că “angajatului îi este interzisă folosirea resurselor informatice ale companiei în alte scopuri decât pentru rezolvarea sarcinilor de serviciu”, puteţi păţi aşa ceva:

Reclamantul, Bogdan Mihai Barbulescu, este un cetatean roman nascut in 1979 si care locuieste in Bucuresti.

Din 1 august 2004 pana in 6 august 2007, Barbulescu a fost angajat de o companie privata pe postul de inginer insarcinat cu vanzari. La cererea angajatorului sau, el a creat un cont de Yahoo Messenger cu scopul de a raspunde cererilor clientilor. Pe 13 iulie 2007, Barbulescu a fost informat de catre angajator ca discutiile sale pe Yahoo Messenger au fost monitorizate in perioada 5-13 iulie 2007 si ca inregistrarile arata ca a utilizat internetul in scopuri personale. Barbulescu a raspuns in scris ca a folosit serviciul doar in scopuri profesionale. I-a fost prezentat apoi un transcript al comunicatiilor sale, inclusiv mesaje schimbate cu fratele sau si cu logodnica sa referitoare la chestiuni personale, precum sanatatea si viata sa sexuala. La data de 1 august 2007, angajatorul i-a desfacut contractul de munca pentru incalcarea regulamentelor interne ale companiei, care interzicea folosirea resurselor firmei in scopuri personale.

Rezultatul la CEDO a fost simplu:

Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) a respins, marti, plangerea unui inginer roman care a fost concediat dupa ce a fost monitorizat folosind internetul in scopuri personale la serviciu si care a denuntat decizia angajatorului invocand incalcarea dreptului la intimitate, instanta europeana hotarand ca supravegherea comunicatiilor purtate pe internet de angajat in timpul orelor de lucru este justificata.

Nu am nici ceva mai vagă idee cum anume a interceptat angajatorul ceea ce vorbea domnul de mai sus pe YM. Probabil ceva screenshot-uri de pe laptop, cu o aplicaţie de monitorizare instalată de administratorul de sistem. Sunt zeci de astfel de aplicaţii, oferite inclusiv de firme din România, unele firme destul de dubioase, dacă mă întrebaţi pe mine.

monitorizare-angajati

E de bun simţ ca în timpul programului să nu foloseşti resursele companiei pentru lucruri personale. Întrebarea este dacă ar fi sa aplicăm regula asta la funcţionarii angajaţi în instituţiile publice de la noi, câţi ar trebui daţi afară?

2 comentarii la “angajatorul te poate supraveghea legal

 1. Andrei a comentat:

  Cand angajatorul insista sa iti dea telefon si laptop, si in prealabil trec pe la centul IT al firmei, e cam clara situatia.

  Iti place comentariul? Thumb up 1 Thumb down 0

  Răspunde
  1. Name a comentat:

   Erata: in loc de “telefon si laptop” se va citi “telefon si laptop cu microfoane, camere web si baterii incorporate”

   Iti place comentariul? Thumb up 0 Thumb down 0

Ai o altă opinie? O poți scrie aici!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.