andrei marga despre icr

Miercuri, 14 Noiembrie 2012 | 0 Comentarii

ICR, sau Institutul Cultural Român este acea instituţie finanţată de la bugetul de stat pentru a promova cultura română şi artiştii români în străinătate. Este instituţia care a fost condusă de HRP, adică de Horia Roman Patapievici. Dacă nu faceţi legătura, amintiţi-vă de poneiul cu svastică şi papion. Sigur, sub umbrela culturii probabil că şi unele servicii de informaţii mai desfăşoară operaţiuni, dar e normal să fie aşa.

andrei_marga

Andrei Marga a fost numit ministru al culturii. Prima schemă aplicată de acesta ICR a fost schimbarea conducerii. La întrebarea unui ziarist, întrebare care sună aşa:

De ce aţi acceptat demisia sau aţi demis pe unii directori cu rezultate remarcabile, la ICR New York – doamna Corina Şuteu, cât şi la ICR Paris – doamna Katia Dănilă?

domnul ministru al culturii Andrei Marga răspunde aşa:

Fiecare avem oameni care ne apreciază şi oameni care au altă părere despre noi. Aici însă nu contează părerea unuia sau a altuia. Aici contează nişte criterii, pe care noi le-am făcut publice. Unul dintre criterii este înnoirea personalului. Criteriile au dat acest rezultat. Pe de altă parte, să fim lucizi: trebuie dată o şansă mai multor creatori din România să îndeplinească roluri de directori şi de directori adjuncţi, aceste roluri dându-le ocazia să-şi poată dezvolta propriile opere.

Deci un criteriu pe care l-a pus el pentru ca treaba să meargă mai bine la ICR a fost “înnoirea personalului”. Normal că aplicarea criteriului duce automat la schimbarea unor oameni. Dar are vreo treabă acest criteriu cu managementul? Şi mai am o nelămurire: îşi imaginează distinsul profesor – pentru care am toată stima, că dacă pui un profesionist, un artist, într-o funcţie de conducere, acesta va performa mai bine în domeniul său principal de activitate? Nu cumva se va îngropa în hârtii?

Interviul integral se află aici.

Nu, nu îl simpatizez pe HRP, dar parcă nici ce fac aştia nu e în regulă. Am înţeles că trebuie schimbaţi nişte oameni, dar măcar găsiţi şi voi nişte criterii care să pară măcar din avion în regulă.

Ai o altă opinie? O poți scrie aici!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.