am sunat la 112

Duminică, 29 Iunie 2014 | 6 Comentarii

Am ieşit duminică, zi de mare sărbătoare religioasă, la un suc creştin lângă Mănăstirea Dragomirna. Ajuns în faţa mănăstirii, un om în varstă altoia cu un băţ o femeie. A târât-o până pe partea cealaltă a drumului şi a împins-o în şanţ.

image

Am parcat maşina şi m-am întors spre locul cu pricina, vreo 50 de metri. Lumea, în mare parte turişti, adunată ca la urs. Eram cu telefonul în mână când un privitor la scenă mă întreabă dacă am sunat la poliţie. Femeia zăcea nemişcată în şant. Răspund că nu, dar sun. Şi am sunat la 112 …

image

Povestesc operatoarei despre femeie şi îmi dă legătura cu ambulanţa. Spun că e căzută o femeie în şant, bătaie, lume ca la urs. Mă întreabă dacă am vorbit cu victima, şi dacă aceasta este de acord să vina ambulanţa. Cum? Repet că victima este în şanţ, nemişcată, şi că cel care a lovit-o este lângă ea. Mergeţi şi vorbiţi cu ea! Poliţia intervine pe fir şi spune că va veni un echipaj.

Între timp, un grup de români veniţi din Germania comentează şi spun că şi-au stricat concediul cu faza asta. Credeau că lucrurile s-au schimbat în bine în România.

image

În 5 minute primesc un apel de la poliţist, care îmi comunică faptul că este la 40 de km de locul unde mă aflam eu, şi că vine în 30 de minute.

Între timp aflu că agresorul – care era beat, se numeşte Gheorghe C. şi că este angajat la mănăstire. A fost pus de maici să o fugărească pe Elena S. – victima din şanţ, de la poarta mănăstirii. Şi victima era beată, într-o stare de semi-comă alcoolică.

image

Vine poliţia – în 30 de minute, aşa cum au promis. Agresorul era la terasa de peste drum de mănăstire. Poliţia îl cunoaşte, patronul terasei de asemenea, toţi o cunosc pe victimă ca fiind alcoolică şi cerşetoare. Între timp victima s-a trezit, lângă ea apărând şi nişte sticle de vin şi bere, aduse de un alt angajat al mănăstirii, beat şi el.

Politiştii ştiau că victima – apropos, nu purta chiloţi (se observă în ultima poză), era victimă frecventă a abuzurilor sexuale ale diverşilor cerşetori din zonă, şi chiar a copiilor din sat.

Povestea e mai lungă, totul a durat cam o oră şi jumătate, şi s-a încheiat cu mine dând o declaraţie cu ce s-a întamplat.

Nici o persoană localnică din zonă, cu care s-a discutat, nu era trează.

Concluziile le trage fiecare. Din păcate nu voi mai apela niciodată 112 într-un caz similar. Ajungem şi noi ca în America, unde poţi să zaci lat pe jos şi nu se uită nimeni la tine. În fond, beţivanii trebuie să-şi rezolve problemele între ei, dar se duce dracului turismul, cu Bucovina şi mănăstiri cu tot.

Are cineva soluţii la aşa o problemă?

Later edit: Poliţiştii au spus că nu îl pot lua la secţie pe agresor, nu i-au luat declaraţie pe moment pentru că era beat. Totul făcut după noul Cod Penal. Fotografiile de la început nu le-am făcut eu, cele de pe final da.

6 comentarii la “am sunat la 112

 1. Spetcu a comentat:

  Toți acei oameni sunt aciuați pe lângă mânăstire. Un turist dacă merge în zona iazului, este pus imediat pe fugă de haidamaci beți asmuțiți de neprihănitele călugărițe. E clar că mânăstirea tolerează și încurajează un mediu în care asemenea specimene se simt bine. Rezolvare:

  1. Orice scandal petrecut pe teritoriul mânăstirii să aducă amenzi usturătoare pentru sfântul lăcaș de cult.

  2. Descurajată cerșetoria prin amendarea celor care-și cumpără loc în rai prin oferirea de bani celor care stau cu mâna întinsă acolo.

  Comentariu votat. Thumb up 4 Thumb down 2

  Răspunde
 2. vasiauvi a comentat:

  Cersetori sunt si in Germania, si in Franta, si in Spania, si in Ungaria, si in Danemarca, si in Olanda. Adica mai in toate tarile civilizate si cu 100 de ani peste noi.

  Nu trebuie pedepsita cersetoria sau faptul ca de buna voie si nesilit de nimeni, intr-o tara europeana libera, ai dreptul sa dai bani cui vrei si cum vrei. Tocmai am venit din Germania si colegii nemti mi-au spus ca daca cei care cersesc nu ar putea face acest lucru s-ar apuca de alte infractiuni, cum ar fi talharii sau chiar crime.

  Politia trebuia sa ii dea amenda agresorului, sa-l duca la sectie si sa ia de la el o declaratie. Daca bati un turist nu e OK, dar daca bati un homeless sau un betivan e totul in regula. Mentalitatea asta ne tine inca in “epoca de aur”.

  Nu trebuia sa sune doar o singura persoana la politie ci mai multe persoane, astfel aratandu-se spiritul cetatenesc si faptul ca nu e in regula ca cineva sa bata pe alticneva. Indiferent de faptul ca erau beti sau nu. Dar tot timpul asteptam ca altul sa face ce e drept si normal, ca altul sa sune.

  Data viitoare daca nu suna nimeni la politie s-ar putea ca persoana batuta sa le ramana pe constiinta.

  Iti place comentariul? Thumb up 1 Thumb down 1

  Răspunde
  1. Spetcu a comentat:

   Drepturile și obligațiile se stabilesc prin legi. Orice lege este perfectibilă. Momentan nu ești amendat dacă dai bani cerșetorilor, mai toți beneficiari de ajutoare sociale din partea statului, însă când situația va fi de neacceptat, se va face și acest pas. Cum mai demult oamenii aveau dreptul să fumeze țigările lor în trenurile patriei și nimeni nu se indigna, până când acest lucru a fost interzis prin lege sau cum până acum ceva timp maidanezii nu se omorau și acum se omoară, exact la fel se va întâmpla și cu cerșetoria.

   Iti place comentariul? Thumb up 1 Thumb down 1

  2. omrau.ro Post author a comentat:

   Mai mult, politistii mi-au spus ca dupa noul cod penal nici nu au voie sa-l duca la sectie pe agresor. Acesta nu avea acte la el asa ca s-au dus cu masina politiei pana la el acasa ca sa-si ia actele. Nu avea decat un certificat de nastere care arata de parca a fost tinut intr-o galeata cu apa vreo 10 ani.

   Faptul ca am dat declaratia de martor la fata locului a fost asa, o favoare, pentru ca in mod normal trebuiau sa ma citeze ulterior si sa vin la sediul politiei din localitate pentru a da declaratie.

   Lucrurile sunt mult mai complicate decat am putut scrie aici, dar ideea e ca trebuie sa-ti vezi de treaba si sa nu suni nicaieri si sa nu anunti nimic. Trist!

   Iti place comentariul? Thumb up 2 Thumb down 1

 3. Temp a comentat:

  Eu puneam pe youtube, bagam reclame si faceam bani 😀 … puteti sa-mi spuneti ca sunt rau dar sunt sincer.

  Iti place comentariul? Thumb up 2 Thumb down 1

  Răspunde
 4. Pingback: când poţi apela 112 | OmRau - Blog de om nervos

Ai o altă opinie? O poți scrie aici!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.