am fost pe luna

Sâmbătă, 21 Aprilie 2012 | 4 Comentarii

Am fost și sunt permanent interesat de tot ce ține de tehnică, tehnologie, știință la modul general. M-am născut în anul în care se spunea că omul a pășit pe lună. De-a lungul timpului am văzut numeroase articole, reportaje, filme în care diverse persoane, mai mult sau mai puțin argumentat, încercau să demonstreze că de fapt omul nu a pășit pe Lună. E suficientă o căutare “moon landing hoax” ca să vă lămuriți cam cât de discutat este subiectul. Wikipedia are și o pagină destinată acestei dispute.

Am găsit pe Youtube, printre sutele de filme care dezbat subiectul și ăsta (din păcate ceea ce se află pe Youtube este destul de fluid şi multe clipuri dispar, dar puteţi găsi filmul la care fac referire apăsând aici – e posibil să fie împărţit în mai multe episoade).

Sunt aceleași lucruri spuse, însă cu mai multe argumente.

În căutările mele legate de subiect nu am găsit nimic, dar absolut nimic despre partea tehnică cea mai evidentă. Anume … aselenizarea. Adică aterizarea pe Lună și decolarea. Pe Pământ știm cum arată baza de unde se lansează navetele spațiale, locul de unde a plecat și misiunea Apollo. La aterizarea navetei pe Pământ, pista betonată are câțiva kilometri lungime. Să facem un exercițiu de gândire și să încercă să vedem cum s-a petrecut aterizarea pe Lună și plecarea astronauților de acolo. La coborâre se spune că au folosit un modul, care s-a desprins de navetă și a aselenizat.

Trecând peste faptul că acolo nu este atmosferă, deci folosirea parașutelor pentru încetinire este exclusă, rămâne o întrebare logică: unde era și ce făcea naveta spațială cât timp astronauții făceau poze pe suprafața Lunii ?

Cum au reușit astronauții să plece, cu modulul, de pe suprafața Lunii ? Gravitația pe Lună este de 6 ori mai mică decât pe Pământ. La plecarea de pe Pământ se folosesc acele motoare uriașe care conțin sute de tone de combustibil (peste 200) cu singurul scop de a învinge gravitația Pământului. În mod absolut logic și firesc, pentru a pleca de pe Lună ar fi necesară o cantitate de 6 ori mai mică de combustibul.

naveta decolare

Pe Pământ avem acea bază de lansare de la Cape Canaveral. Pe Lună nu a fost nevoie de bază de lansare ?

cape_canaveral_photo

Cum anume au reușit astronauții să cupleze modulul cu care s-au plimbat pe Lună cu naveta, navetă care presupunem (evident greșit) că i-a așteptat liniștită în aer ca ei să termine de făcut poze și de stat pe chat cu operatorii de pe Pământ.

Repet, lucrurile astea nu le-am găsit spuse pe nici un site, nici în limba engleză și nici în limba română. Mulți au căutat imperfecțiuni ale filmărilor, au analizat filmul făcut pe Lună, sunetele, etc. Mulți au întrebat de ce din 1969 – când tehnologia era evident infinit mai slabă decât ce avem acum, nu s-a mai zburat niciodată pe Lună ? O întrebare logică și de bun simț.

De ce însă nu ne-am întreba aceste lucruri simple și evidente ? Ar fi în stare cei de la NASA să ne răspundă într-un mod credibil ?

Explicațiile de aici mie îmi provoacă un ușor zâmbet …

4 comentarii la “am fost pe luna

 1. AvatarGelu a comentat:

  Cucerirea lunii de catre americani este o inscenare ca un raspuns dat rusilor care au fost tot timpul cu un pas in fata in acest domeniu.

  Răspunde
  1. Avataromrau.ro Post author a comentat:

   @Gelu – … sau o gogoaşă servită contribuabilului american care a finanţat războiul pierdut de armata americă în Vietnam. Seria de filme Rambo şi nu numai – care a urmat pierderii războiului şi în care se prezentau succesele soldaţilor americani pe front, intră în aceeaşi categorie. Numele consacrat al acţiunii: manipulare.

 2. AvatarGicu de la Cazane a comentat:

  Cica exista pe luna o prisma in care daca dai cu un laser iti reflecta raza paralel cu raza receptionata (adica o sa ajunga raza inapoi la tine), deci teoretic se demonstreaza ca omul a amplasat prisma acolo. Desi teoria asta schioapata un pic, vreau sa zic cum dumnezeu poate fabrica cineva o prisma atat de precisa incat sa reflecte o raza laser cu o eroare de …sa zicem 1 metru pe o distanta Pamant – Luna de 400000km, adica 1/400milioane.
  Daca o sa mai apuc in viata asta …. o sa investighez calatoria Omului pe Luna la modul cel mai serios.

  Răspunde
  1. Avataromrau.ro Post author a comentat:

   http://en.wikipedia.org/wiki/Corner_reflector

   Teoretic se poate, practic însă nu cred. Nu am auzit nimic de istorioara asta. Ca sa iti faci o idee trebuie sa te gandesti ca raza este de forma unui con, nu e tubulara. Cam cu ce unghi trebuie sa o trimiti ca sa nimereasca pe prisma si energie fascicolului sa se concentreze pe prima. Nu prea cred.

Ai o altă opinie? O poți scrie aici!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.