alt clasament universitati 2012

Marţi, 11 Septembrie 2012 | 4 Comentarii

Odată cu numirea lui Funeriu în funcţia de ministru la educaţie, a apărut o nouă obsesie naţională: nu avem nici o universitate din România în Top 500. Jale mare, toată lumea vorbea despre acest minus mare al educaţiei româneşti. Pentru a impulsiona lucrurile, s-au schimbat criteriile interne de evaluare a universităţilor, a cadrelor didactice, etc. S-au înăsprit şi condiţiile de promovare pe posturile didactice (inutil de menţionat că nu au fost scoase la concurs posturi didactice mai bine de 2 ani).

Şi uite că astăzi apare ştirea bombă: “Patru universitati din Romania sunt incluse in top 700 mondial“. Hai lasă, pe bune?

Citesc cu înfrigurare şi mă dezumflu rapid … Nu e vorba despre Top 500 Shanhai (cel amintit anterior şi cunoscut sub denumirea de “Top 500 Universităţi”), ci de un top făcut de nişte oameni, bazat pe un … sondaj de opinie.

In vederea realizarii clasamentului, peste 46,000 de cadre universitare si 25,000 angajatori au participat la sondajele: QS Global Academic Survey si QS Global Employer Survey, doua dintre cele mai mari sondaje de acest gen realizate.

Deci actualul top 700 universităţi nu are nici pe departe rigoarea şi relevanţa lui Top 500 Shanhai. Este un alt top, făcut altfel. Sigur, el serveşte ca argument pentru “reforma” din educaţie, reformă prin care se doreşte distrugerea sistemului de învăţământ românesc. Părerea mea este că în maxim 10 ani obiectivul va fi îndeplinit.

4 comentarii la “alt clasament universitati 2012

 1. Mihaela a comentat:

  Am stat si-am cugetat (mai mult am stat, în fine): înainte de ’89 aveam vreo universitate în vreun top de orice fel? Sigur n-aveam atâtia profesori suplinitori pe unitate de suprafata si nici atâtia jmekeri semianalfabeti în liceu dar cunosc persoane de vârsta mea care au obtinut joburi bune în Occident.

  Se spune ca o buna parte dintre developerii de la Microsoft sunt români, cunosc români care lucreaza la IBM sau Cisco.

  Îmi scapa ceva?

  Iti place comentariul? Thumb up 0 Thumb down 0

  Răspunde
 2. io® a comentat:

  Te-ai gandit mult inainte sa scrii asa tampenie? QS nu e bazat numai pe sondaj. Spre deosebire de Shanghai (ARWU) care masoara doar performantele in cercetare, QS si THE Worl Uni. Ranking au un clasament mult mai complex bazat pe mult mai multi factori. In plus QS e destul de vechi si nu e “un alt top”, e poate mai relevant decat ARWU pentru a evalua o universitate.

  Iti place comentariul? Thumb up 0 Thumb down 0

  Răspunde
  1. omrau.ro Post author a comentat:

   Te miră să afli că am primit câteva mesaje E-mail prin care eram invitat să particip la sondaj? Şi chiar am participat … Legat de cine a clasificat mai întâi universităţile, mai caută. Cei din Shanhai au fost primii, deci eşti în eroare. Cât despre relevanţă, e un punct de vedere.

   Aici e metodologia Shanhai: http://www.arwu.org/ARWUMethodology2010.jsp

   Nu îţi convine că nu te citează nimeni? Nasol …

   Iti place comentariul? Thumb up 0 Thumb down 0

Ai o altă opinie? O poți scrie aici!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.