alegatori cu carte de identitate

Luni, 30 Iulie 2012 | 8 Comentarii

Numărul alegătorilor cu carte de identitate, existenţi la data de 29 iulie 2012, dată la care a fost organizat referendumul pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu a fost de 15.714.403. Numărul cetăţenilor cu drept de vot – situaţie care datează de la ultimul recensământ, desfăşurat în 2002, era de 18.308.612. Numai că între timp unii au murit, au plecat definitiv din ţară, etc. … deci nu şi-au mai făcut carte de identitate. Situaţia este furnizată de Ministerul Administraţiei şi Internelor şi este oficială.

[scribd id=101559091 key=key-11am2zhyjgm2lwq2d3i5 mode=list]

Cum, în mod evident, la alegeri nu se poate vota decât cu carte de identitate, este de la sine înţeles că numărul maxim posibil de votanţi la referendumul din 29 iulie 2012 era de 15.714.403. Logica este elementară.

Rămâne de văzut ce va decide CCR.

Sursa: becreferendum2012.ro

8 comentarii la “alegatori cu carte de identitate

 1. mihaela a comentat:

  S-a putut vota si cu pasaport (simplu sau de serviciu) la sectiile de votare din strainatate.

  Iti place comentariul? Thumb up 0 Thumb down 0

  Răspunde
  1. omrau.ro Post author a comentat:

   De acord, dar pentru a avea pasaport valid trebuie sa ai carte de identitate valida – deci nu apare nici un votant in plus.

   Iti place comentariul? Thumb up 0 Thumb down 0

  2. mihaela a comentat:

   Pentru a avea pasaport valid trebuie sa ai carte de identitate valida în momentul elibararii pasaportului. Valabilitatea pasaportului este de 10 ani. În cazul în care cartea de identitate expira la o luna de la eliberarea acestuia si nu este reînnoita ce se întâmpla? Verifica oare serviciul de evidenta populatiei daca unui cetatean i-a expirat certea de identitate si-o invalideaza dupa un interval de timp în care nu s-a cerut o noua carte de identitate?
   Anumite state permit dubla cetatenie. Asta înseamna ca un cetatean român care-a dobândit cetatenia unei astfel de tari poate pastra si cetatenia româna. Ma îndoiesc ca ar putea obtine carte de identitate româneasca dar nu-i poate fi refuzata eliberarea unui pasaport românesc decât daca pierde cetatenia româna pentru un motiv sau altul.
   Cetatenilor români care-si stabilesc resedinta în strainatate li se cere sa predea cartea de identitate atunci când se duc sa ceara pasaport românesc cu mentiunea de domiciliu în strainatate. Se pare ca nu poti fi obligat sa predai cartea de identitate dar nu toata lumea stie asta si nici cei care stiu n-au toti curiozitatea sa verifice.

   Iti place comentariul? Thumb up 0 Thumb down 0

  3. omrau.ro Post author a comentat:

   Nu stăpânesc problema şi îmi este lene să caut prin ordine de ministru, ordonanţe şi legi. Dacă ai domiciliul în străinătate nu se poate să ai carte de identitate, fiindcă pe cartea de identitate se trece adresa de domiciliu, adresă care trebuie să fie în ţară. Nu cred că poţi avea carte de identitate în care la domiciliu să scrie Milano. Asta la o logică simplă.

   Iti place comentariul? Thumb up 0 Thumb down 0

 2. mihaela a comentat:

  Daca ai preschimbat cartea de identitate înainte sa pleci din tara (are tot valabilitatea de 10 ani) de ce crezi ca nu se poate? Poate s-ar putea si reînnoi daca ai o locuinta proprietate personala în România pentru care platesti impozite.

  N-am spus ca poti avea carte de identitate româneasca pe care sa ai adresa la Milano. Mentiunea de domiciliu în strainatate se trece pe pasaportul românesc (al celor care se duc sa ceara asta).

  Iti place comentariul? Thumb up 0 Thumb down 0

  Răspunde
  1. omrau.ro Post author a comentat:

   Am spus că nu stăpânesc lucrurile. Dacă ai carte de identitate valabilă, nu mai are nici o relevanţă că ai votat cu paşaportul / apari oricum în coloana 2 din tabel. Discutam în contextul în care cei care votează cu paşaportul nu au carte de identitate şi apar în plus la cei 15 milioane.

   Iti place comentariul? Thumb up 0 Thumb down 0

 3. mihaela a comentat:

  În acest context ramân celelalte doua posibilitati:
  1) Cetatean român cu dubla cetatenie, fara carte de identitate dar cu pasaport românesc.
  2) Cetatean român cu pasaport românesc cu mentiunea de “domiciliu în strainatate” care a predat cartea de identitate la Politie.

  Diferenta mi se pare cam mare totusi, parca nu-mi vine sa cred ca pot fi atât de multi români într-una dintre aceste situatii.

  Iti place comentariul? Thumb up 0 Thumb down 0

  Răspunde
  1. omrau.ro Post author a comentat:

   Exact asta încercam să explic eu dar nu mi-a ieşit …

   Iti place comentariul? Thumb up 0 Thumb down 0

Ai o altă opinie? O poți scrie aici!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.