aghiazma en-gross

Joi, 5 Ianuarie 2012 | 9 Comentarii

In Timisoara, autoritatile s-au gandit inca de acum mai multi ani ca cea mai inteligenta solutie in distribuirea aghiazmei mari (de Boboteaza) enoriasilor, consta in “sfintirea” apei din rezervoarele companiei de distributie. In felul acesta, chiar si cei care nu vor, vor bea si utiliza apa “sfintita”, fara absolut nici un efort. Si mai interesant este ca aceeasi apa curge si la toalete. Anul acesta, de aceeasi sarbatoare, cei din Constanta au hotarat sa dea apa sfintita la PET. Asa incat zeci de mii de sticle cu apa au fost distribuire enoriasilor (unii spun ca 70.000, altii de 100.000, dar asta e un amanunt neimportant). Cei care au produs sfintirea spun ca apa tine asa si 30 de ani. Mai sa fie !

Am insa o mare nedumerire: daca prin “sfintire”, lucrurile stau atat de bine si termenul de valabilitate creste spectaculos, nu s-au gandit imbuteliatorii de apa minerala, apa plata, sucuri, bere, lapte, iaurt, etc. sa apeleze la aceste servicii pentru a prelungi valabilitatea produselor pe care le vand ?

9 comentarii la “aghiazma en-gross

 1. Avatarmaria a comentat:

  Aceasta apa sfintita are regim special, nu se bea decat dimineata, inainte de a consuma ceva si nu ai voie sa bei decat 9 zile dupa sarbatoarea de Boboteaza!!
  Asa ca varianta cu sucurile, etc. ….pica

  Răspunde
 2. AvatarMaria a comentat:

  Nu stiu daca tine chiar 30 de ani, poate va mai trai acel preot 30 de ani si dupa ne va comunica……….Aghiazma tine si 100 de ani, daca e inchisa ermetic, cu conditia sa nu o deschizi sa-i simti mirosul.

  Răspunde
  1. Avataromrau.ro Post author a comentat:

   @Maria – Are o incarcatura mistica ce ne comunici tu: ” … daca e inchisa ermetic, cu conditia sa nu o deschizi sa-i simti mirosul”.

 3. Avatarvalentin a comentat:

  Din cei care sustin ca aghiazma are un termen de “valabilitate” foarte lung, a incercat cineva sa tina acea aghiazma timp de cel putin o saptamana intr-un vas cu o suprafata mai mare (bol), la temperatura camerei sa vada ce se intampla. La mine s-a inverzit vasul, deci cade si varianta ca ar fi ceva mistic la mijloc. Inca ceva, daca tot se pastreaza asa de bine timp indelungat, de ce inca nu a recomandat-o nimeni spre consum si anul urmator tot in primele 9 zile dupa Boboteaza.

  Răspunde
 4. AvatarMaria a comentat:

  La anul, in primele 9 zile dupa Boboteaza, vei consuma din cea proaspata, cu toate ca si aceasta de anul in curs e la fel de proaspata ( dupa cum se spune).
  Daca ar fi recomandata si la anul, preotii nu ar mai avea activitate de Boboteaza si ce s-ar face saracii….?
  Referitor la modul de pastrare, e indicat ca imediat sa fie pusa intr-un vas inchis, fara sa contina nici un fir de busuioc

  Răspunde
 5. Avatarvalentin a comentat:

  Punctul meu de vedere este ca Biserica nu de putine ori promoveaza ideea “crede si nu cerceta”, lucru care cred ca spune multe. Deobicei prefer o explicatie stiintifica asupra unui anumit fapt si nu presupuneri. 🙂

  Răspunde

Ai o altă opinie? O poți scrie aici!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.