adio windows xp

Vineri, 21 Martie 2014 | 0 Comentarii

Pe 8 Aprilie 2014 spunem în cor “Adio!” Windows XP. Probabil cel mai longeviv sistem de operare(?) nu va mai primi update-uri din partea Microsoft. Aşa sună anunţul oficial:

What is end of support?

After 12 years, support for Windows XP will end on April 8, 2014. There will be no more security updates or technical support for the Windows XP operating system. It is very important that customers and partners migrate to a modern operating system such as Windows 8.1. Customers moving to a modern operating system will benefit from dramatically enhanced security, broad device choice for a mobile workforce, higher user productivity, and a lower total cost of ownership through improved management capabilities.

Support for Office 2003 also ends on April 8, 2014.

Ideea este că există foarte multe dispozitive care rulează XP, imensa majoritate a ATM-urilor, dar şi echipamente de laborator, echipamente de măsurare (unele costând sute de mii de euro bucata). Ce ne facem cu ele?

atm-skimmer

Problema principală este că unele gauri de securitate care vor rezolvate cu update-uri pe Windows 7, 8, etc. – şi prezente şi în XP, vor fi ţinta predilectă a celor cu foarte mult timp liber. Sigur, de aici şi până la a declara că după 8 aprilie 2014 ATM-urile vor fi atacate de hackeri, e cale lungă. ATM-urile nu au nici un motiv să fie legate la Internet, deci hackerul de laborator nu are acces la ele. Problema rămâne cu calculatoarele şi alte echipamente care funcţionează pe Internet şi au nevoie de conexiune, datorită principiului de funcţionare. Ce te faci cu ele? Că pe cei de la Microsoft îi doare fix undeva de banii tăi … plătiţi pentru un sistem de operare de rahat, care nu poate fi updatat simplu la versiunea următoare.

windows-xp-echipamente

De ce nu pot face upgrade simplu de la XP la Windows 7?

Ai o altă opinie? O poți scrie aici!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.