10 truisme ale lui Julien

Marţi, 18 Octombrie 2016 | 0 Comentarii

Dacian Cioloş a lansat un site, ro100.ro (am mai avut un M10, acum avem RO100). 100 nu vine de la nimic, pentru că România face 150 de ani chiar anul ăsta, iar să sărbătoreşti 100 de ani în 2018 pentru o Românie care nu e ca atunci, pare forţat. Oricum e 2018, nu 2016. Revenind, vedem pe site nişte lucruri pe care noi nu le ştiam, nimeni din cei care au fost la putere până acum nu le-a spus vreodată. E ceva realmente nou, extrem de util pentru mersul european al minunatei noastre ţări. E bine şi în contextul parteneriatului transatlantic. Să vedem:

1. “Fara coruptie”;
2. “Cu o clasă politică responsabilă”;
3. “Guvernată cu bun simț”;
4. “In care fiecare muncește și este plătit cinstit”;
5. “Fără sărăcie”;
6. “Cu o economie competitivă”;
7. “Cu adevărat educată”;
8. “Sănătoasă”;
9. “Care contează în Uniunea Europeană și în NATO”;
10. “A tuturor românilor”.

Au mai fost români care au rostit fraze excepţionale, menite să ghideze pe cei derutaţi. În ordine alfabetică:

Gheorghe Hagi – “Să fie bine, ca să nu fie rău”
Oana Pellea – “Amza îmi spunea că destinul meu este să mă doară tot ceea ce o face pe omenire să o doară şi pe ea”
Monica Tătoiu – “Daca ar fi învăţat bine matematică, ar fi facut treburi bune în viaţă”
Nicolae Văcăroiu – “Sunt nişte lucruri care vor duce la nişte treburi”
Popotămaş – “Ia, bea apă, când ţi-e sete, să vezi cum nu-ţi mai este sete”

Evident că propaganda foloseşte oameni care au influenţă în media, CTP fiind un semi-zeu când e vorba de dat cu părerea. El articulează nişte lucruri foarte pertinente în sprijinul celor 10. Culmea, tot 10 are şi el.

1. Nu face promisiuni pe care nu crede că le poate îndeplini.
2. Dacă își dă cuvântul, se ține de el.
3. Când greșește, recunoaște imediat și încearcă să repare.
4. Nu are belciug în nas, de care să fie tras.
5. Nu încearcă să fie altfel decât îi e felul.
6. El umple funcția, nu funcția îl umple pe el.
7. În loc de coloană cu polițiști, se scoală mai devreme.
8. Acționează ca un inginer, nu ca un politican.
9. Gândește România în Europa.
10. Nu își dorește puterea cu orice preț.

de-ce-ciolos-ctp

Corect, va face România o ţară fără corupţie, nu va fi sărăcie, vom fi educaţi şi sănătoşi. El poate face asta, doar el. Nu îşi dă niciodată cuvântul, deci e safe. De greşit şi reparat se poate, dar mai greu dacă greşeşti cu ţara. Belciug are, dar nu-l vede CTP. E belciugul de care a fost tras când a fost adus din postul de la Brussels. Asta cu coloana şi cu sculatul e artificială – orice prim-ministru trebuie păzit, nu e alegerea lui cum îşi organizează SPP-ul munca. De ce neapărat ca inginer? Nu e întotdeauna bine să te iei după ingineri. Iar Europa e bolnavă rău, la fel ca şi Schengen – până să intrăm şi noi în Schengen, îl desfiinţează ăştia. Nu îşi doreşte puterea cu orice preţ, e treaba cu belcigul pe care nu-l vede CTP. Cu un preţ totuşi şi-ar dori-o. Puterea.

Când vă povesteşte cineva despre ce are de gând să facă, pentru ţară, pentru naţiune, pentru fiecare dintre voi, să îl întrebaţi de buget. Cât costă şi cu ce o să plătească ceea ce promite? Şi cât durează să facă cele promise? Altfel e tot o gargară ieftină, de prostit fraierii!

Spor.

Bonus 1:

ciolos-si-vremea

Lângă mine, un tip se uită în sus mormăind un “futu-ți morții mă-tii de vreme”. Mă dau mai incolo. E pesedist. Mi-ar plăcea să fie premierul Ciolos in locul lui, spunând ceva de genul: “stimată vreme, imi doresc un cer senin si temperaturi adecvate pentru românii mei şi cred că nu e nevoie de risipa asta populistă de apă rece, mai ales că eu şi echipa mea suntem aici pentru a găsi varianta cea mai buna de climă, prin dialog civilizat, bazat pe onestitate, civism şi patriotism”.

Bonus 2:

ciolos-si-platforma

Gata, a durat ceva timp, ceva alergatura dar a meritat.
Am anuntat la toate trei scarile blocului ca a aparut Platforma.
M-am trezit cu barbatii in strada, cu priviri taioase, pusi pe scandal, sa-si apere masinile. Au inteles ca a venit Platforma, sa le ridice masinile, parcate aiurea.
Le-am explicat ce-i Platforma, legatura ei cu Axa “Țuțu”, un fel de testament al domnului Ciolos, prin care preia mesajul “vreau sa fiu prim-ministru” al lui Catalin Predoiu Invingatorul. Le-am aratat ca am multiplicat Platforma, ca am exemplare pentru toti si astept propuneri, sa ne organizam.
Reactiile au fost imediate, in timp ce frunzareau cele … o pagina a Platformei.
Cineva a propus sa alegem raportori pe capitole. Altcineva a propus sa alegem raportori pe idei. Discutiile s-au incins cand un domn vecin, mai rupt de politica, a propus sa stabilim raportori pe … silabe, spunand ca el nu intelege nimic.
Am avut si un incident. In timpul discutiilor, s-a auzit un “aaaaah!” si unul dintre paricipanti s-a prabusit lesinat. Un domn vecin care fusese “soră”, undeva pe un teatru de razboi, a intervenit imediat si, cu o pereche de palme, un ciupit de ureche, l-a trezit. Ne-a zis ca, citind Platforma, a suferit o criza de “melancolie ischemica”, aducandu-si aminte de orele de socialism stiintific din liceu. L-am intrebat, prudent, daca e de stanga. Mi-a zis ca nu e de niciun fel dar avea o profesoara tinerica, frumoasa foc si era indragostit nebuneste. Citind, amintindu-si, a simtit cum i se oprise circulatia singelui. Era clar, ischemica, diagnosticase corect.
Din pacate, in plina dezbatere, totul a fost dat peste cap cand sotia “lesinatului” a dat buzna peste noi, spunandu-ne pe un ton raspicat- conclusiv:
“Pulifricilor, ce cacat de partid e asta care, a doua oara, nu poate da tarii un prim-ministru, incercand sa improvizeze cu unu’ care ii căra servieta sefului Comisiei Europene, la Burxelles?”

Later edit 1: Ca să vă faceţi o idee despre cât de stupidă este prima din cele 10 ale lui Julien, citiţi aici cum e cu corupţia în lume. E interactiv, uşor de priceput. România e undeva pe la 43, la egalitate cu Italia.

Later edit 2:

ciolos-si-patraru

Nu sunt diferențe prea mari între chestia propusă de Cioloș și declarațiile lui Gică Hagi după un meci câștigat. Să fie bine ca să nu fie rău, Iancu dacă talent oricine le-a demonstrat tuturor, cine muncește lumea te vede și una proaspătă, care îmi place: numai dacă tragi poți să marchezi. Diferența dintre cei doi e că Hagi a fost colosal în meseria lui. Nu pentru cum vorbește îl iubim noi pe Gică.
De la Cioloș m-aștept să spună ceva despre CUM va face să ne fie bine. Și nu spune. Spune doar: la o parte, lăsați-mă pe mine, c-o să fie bine. Pentru mulți cetățeni, care au căzut pe spate citind niște chestii care sunt de la sine înțelese pentru cineva care vrea să conducă țara, este mai mult decât suficient.
De-aia zic, de ce s-ar schimba politicienii, dacă noi nu reușim să renunțăm de îndrăgosteala asta proastă, care ne face să vedem în fiecare băiat care apare pe aici și vrea puterea un tip providențial? Nu zic că Cioloș e rău, mie-mi place de el, l-aș vota dacă ar candida și-ar vrea să ia puterea legitim, cum se face într-o democrație, nu ocolind regulile. Dar ideea e alta: nu învățăm chiar nimic din ce ni s-a întâmplat până acum?

Adică tot un soi de buget pentru ceea ce ai propus. Problema e că e plin de cretinei de Facebook şi pentru ei e suficientă o înşiruire de poveşti. Şi dă-i şi combate pe oricine îţi spune logic nişte lucruri. Nu spun ce interesante sunt comentariile la Pătraru legate de această postare.

Ai o altă opinie? O poți scrie aici!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.